Ziua 5

21.03.2020

Sâmbete și zâmbete!

O zi frumoasă ne stă din nou înainte!

O luăm ca pe un dar și vrem să ne bucurăm de ea cu tot ce avem! Ne uităm în jur să vedem ce avem! Avem o familie frumoasă, avem ce pune pe masă, un acoperiș deaspura capului, soarele care strălucește pe cer, copii plini de bucurie și energie...așa că avem mult! Ne vom umple inimile de bucurie și de curaj și vom porni la activități plăcute și astăzi!

MIȘCARE

Vă propun ca în acest weekend să facem câteva exerciții sub îndrumarea lui Adrian Muntean de la MINUTE DE MIȘCARE. Apreciem ideea lui de a ne mobiliza cu lucruri la îndemână și totuși să face exerciții corecte și utile pentru corpul micuților noștri.

ACTIVITATE DE LUCRU MANUAL

Astăzi avem un craft extrem de simplu, dar foarte distractiv.

Necesar: 1 bandă scotch mare, 2 bețe de frigărui, 1 pai și 2 tălpi decupate din hârtie de carton. Eu le-am pus pe fete să își facă singure forma și să le decupeze chair pe ale lor.

Cum se face și cum trebuie să arate vedeți chiar aici:

JOC SENZORIAL

Pentru mai multă distracție, dar și pentru a dezvolta atenția și acuitatea vizuală a copiilor vă propun următorul joc:

Pe o tăviță puneți cât mai multe obiecte mici. Acoperiți tăvița cu un prosop și spuneți-le copilașilor (chiar și părinților) că veți descoperi tăvița pentru 10 secunde. În acest timp ei vor trebui să memoreze cât mai multe obiecte de pe tăviță. După ce ați descoperit tăvița, ați numărat până la zece, o acoperiți înapoi și luați 1 obiect de pe ea, în așa fel încât să nu se vadă ce. Ridicați din nou prosopul, iar copiii trebuie să ghicească ce anume a fost. Tot așa până la ultimele 2 obiecte.

HAVE FUN!

ACITIVATE ÎN LIMBA ENGLEZĂ

Pentru că în weekend dispunem de mai mult timp, m-am gândit ca la această activitate să facem saluturile.

Hi! Hello! Good morning! Good afternoon! Good evening! Good night! Good bye!


Fișe de lucru:

POVESTEA DE AMIAZĂ

O poveste despre sinceritate și răsplată. Le încurajez mult pe fetele mele să fie sincere, chiar dacă nu întotdeauna e comod, iar aceste povești cu tâlc ne ajută să înțelegem mai bine concepte precum SINCERITATE, INTEGRITATE și ADEVĂR. Probabil că unii copii sunt micuți și noi credem că poate prea micuți pentru astfel de învățături, dar să știți că pentru ei acum se sedimentează aceste informații, iar la vremea potrivită vor da rod.


JOCURI DE FAMILIE

RECE-CALD

Se ascunde un obiect, iar ceilalți membrii ai familiei trebuie să îl găsească, sun îndrumarea rece-cald. Rece când sunt departe de obiect, iar cald când se apropie de locul unde este scuns obiectul.

Joc de cărți: puteti juca KEMS (Chems). Pare un joc banal, dar îi ajută pe copii să facă grupuri de același fel,să fie atenți și foarte răbdători, de asemnea să lucreze în echipe, ceea ce e foarte important.

Cum se joacă Chems (Kems)
Înainte de începerea jocului fiecare echipă va stabili un semn secret pe care îl vor folosi în timpul jocului. În continuare fiecare jucător va primi câte 4 cărţi de joc iar pe masa de joc vor fi puse, cu faţa în sus, alte 4 cărţi de joc.
Pe parcursul unei ture de joc fiecare jucător poate lua de jos oricâte cărţi doreşte cu condiţia ca în prealabil să fi pus jos acelaşi număr de cărţi.
Dacă un jucător reuşeşte să aibă în mână toate cele 4 cărţi ale unui număr (spre exemplu toate cele 4 cărţi cu doiari) trebuie să facă semnul secret către partenerul său. Dacă acesta îl vede, poate spune "chems" şi echipa câştigă un punct. Dacă ambii jucător fac în acelaşi timp colecţia de 4 cărţi şi reuşeşc să semnalizeze reciproc se va spune "dublu chems" şi vor câştiga 2 puncte.
Dacă un jucător din echipa adversă obsevă semnul poate spune "contra chems". În caz că a descoperit corect jucătorul care avea cele 4 cărţi, echipa care a zis "contra chems" va primi un punct. Dacă a fost spus "contra chems" însă jucătorul nu avea toate cele 4 cărţi acesta poate arată 2 cărţi diferite din mână pentru a demonstra iar jocul continuă.

Joc pe hârtie: COMPUNE O PROPOZIȚIE

Cum se joacă Compuneţi o propoziţie !
Jucătorilor li se citesc 5 litere oarecare. Cel care reuşeşte să compună mai repede o propoziţie din 5 cuvinte, care să înceapă cu literele respective, este declarat câştigător.
Ordinea cuvintelor trebuie să coincidă cu cea în care au fost dictate literele iar propoziţia trebuie să aibă sens şi să respecte topica limbii. Primul jucător obţine 3 puncte, al doilea 2 şi al treilea 1 punct.
În continuare se dictează un alt număr de litere. Câştigă jucătorul care totalizează cele mai multe puncte după un anumit număr de repetări.

FIȘE DE LUCRU

Vă propun pentru copilașii mai mari să îi lăsați să picteze cu teme concrete: scene cu ce își doresc cel mai mult (Să meargă afară, să se întâlnească cu colegii, să meargă la fotbal etc). Astfel veți putea discuta apoi puțin despre ceea ce se întâmplă în țară/lume. Veți discuta despre dorințele lor, îi veți încuraja, ca atunci când vor putea să facă toate lucrurile să le aprecieze mai mutlt.

Să nu neglijăm gândurile și dorințele lor. Copiii aud ce se întâmplă în jurul lor și își formează o idee proprie, cel mai bine ar fi să discutăm despre acest lucru pentru a ne asigura că este corectă.

Pictura poate lua mai multe forme în funție de vârstă:

Sâmbătă frumoasă, dar tot în casă!

Astazi de la ora 10.00 Jurnal de mamă în vremuri de COVID ajunge la Radio Cluj, care poate fi ascultat live aici: https://www.radiocluj.ro/asculta-live/!


#stamacasa

Lucia Deac