Ziua 6

26.03.2020

Vreme trece, vreme vine!


Zilele acestea ne-am obișnuit cu ideea că vom mai sta în carantină! Sper binele nostru și al apropiaților noștri! Dar cum facem față la această nouă provocare?

Am mai intrebat și eu încoace, încolo...și răspunsurile au fost foate variate. Pentru unii, e chiar confortabil, lipsa interacțiunilor sociale nu îi face să simtă niciun fel de disconfort, ba mai mult s-au regăsit pe ei înșiși, și-au regăsit pasiunile, ce mai? Un timp binecuvântat.

Pentru alții, relațiile sociale, interacțiunile om - om, erau deosebit de importante și au rămas la fel, doar că acum nu prea se mai poate, deci nu se simt neaparat în largul lor. Așa că inițiază tot felul de grupuri online, discuții cu prietenii, colegii, ședințe online, videocall-uri. Până la urmă și-au găsit și ei o modalitate de a comunica și de a interacționa.

Așa că uitându-mă la ambele categorii și cel mai probabil există și alte categorii mixte,eu am luat doar extremele, dar îmi dau seama că suntem făcuți să ne adaptăm tuturor condițiilor. Sunt oarecum încurajată să văd că, atâta timp cât avem sănătate, ne mobilizăm și încercăm să ne conformăm cum știm vorbei din bătrâni: ”Fă rai din tot ce ai!”

Nu știu cum stați voi cu activitățile de casă, dar noi tot încercăm să ne ținem de un program. Se știe că pentru copii, rutinele au rolul de a transforma activităţile imprevizibile, neplăcute şi greu de controlat în activităţi previzibile, ordonate şi plăcute. Astfel copiii se vor acomoda mult mai ușor și parinții deopotrivă, cu un program stabil și ordonat.

Pentru ziua aceasta sau cele care urmează vă propun următoarele activități:

MIȘCARE ȘI MUZICĂ

Puteți urmări în continuare filmările MINUTE DE MIȘCARE, precum și câteva cântecele distractive și de dans:


ACTIVITĂȚI DE LUCRU MANUAL

Vă propun pentru copilașii mai mici câteva exerciții de motricitate și anume folosirea foarfecelor pentru diverse decupaje. Copiii mici folosesc doar foarfeci boante, să nu fie ascuțite, pentru a evita posibile accidente și trebuie mereu supravegheați.


Pentru cei mai mărișori, având în vedere că este o perioadă în care îi încurajăm să citească cât mai mult, vă propun ca și craft un semn de carte:


EXPERIMENT

Un experiment extrem de simplu și frumos este ”APA MAGICĂ”(așa îi zic eu)

Necesar: o foaie de hârtie, un marker, un pahar, apă.

Modalitatea de lucru se poate vedea cu ușurință în video de mai jos:


De la acest experiment puteți să aveți o lecție de fizică (în cazul în care copilașii sunt chiar mari) sau puteți să aveți chiar o discuție frumoasă despre ascultarea de părinți. De exemplu, puteți pune în direcția inițială a săgeților un dinozaur, iar în partea opusă o briosă. Atunci când ei ascultă ce le spun părinții și își umplu mintea (paharul) cu sfaturi bune (apa curge) chiar dacă prietenii sau ei vor să meargă într-o direcție greșită (spre dinozauri), de îndată ce își ascultă părinții, vor lua o decizie bună și o direcție pe măsură (spre brioșă).

Sau poate să rămână doar un experiment, deși ar fi bine să profitați de aceste zile și să consolidați relația cu copii dvs.

ACTIVITĂȚI DE ENGLEZĂ

Pentru activitatea de engleză, cred că după ce am făcut/recapitulat culorile, numerele, părțile feței, părțile corpului și saluturile, am putea să facem astăzi FORME/SHAPES.

La cursurile de engleză din cadrul Clubului YOYO, am folosit cântecelul de mai jos. Mie mi s-a părut puțin greu, dar am fost destul de surprinsă să îi aud pe copii fredonând mereu cântecelul. Deci, după mai multe ascultări, rămâne destul de intipărit în memoria copilașilor.


Fișe de lucru:

Pentru căsuț puteți să le cereți copiilor să coloreze diferit formele și să zică numărul de forme de același fel. Iar pentru jocul memory, la fiecare descoperire de imagine, să menționeze în engleză forma.

Joc de consolidare a cunoșțiințelor: Bring me....(adu-mi...) și aici puteți menționa orice formă învățată din cântecel, iar copilul va trebui să va aducă un obiect, jucărie care are forma cerută. EI se vor distra de minune, iar dvs veți avea de pus multe jucării la loc J. Pentru copilașii mari puteți să faceți combinații de forme și culori. Să vă aducă obiecte de o anumită frmă, dar și de o anumită culoare.

POVESTE DE AMIAZĂ

Sursa https://clasamea.eu/ ne oferă încă resurse pentru povești scurte și cu învățăminte frumoase.


JOCURI

Aici vom încerca și puțină reciclare.

Dacă dispuneți de cuții de lapte din acelea cu mâner (gen ZUZU, Profi) le puteți decupa ca în imaginea de mai jos. Vă recomand să llipiți în partea de sus, pentru a fi siguri că evitați orice fel de accident. Copiilor le va plăcea să își personalizeze fiecare sticla.


Apoi se joacă aruncând mingea de la o sticlă la alta. Jocul e foarte distractiv. Și noi cei mari ne-am distrat de minune. Am făcut un teren de joc și ne-am făcut propriile reguli de joc.


Varianta petru copii micuți:



Joc de cărți: "LINGURA"

Pentru că am învățat să facem perechi la Kems, acum putem juca liniștiți și acest joc, care presupune formarea de perechi. Se pun pe masa de joc un număr de linguri, care să fie cu una în minus față de numărul jucătorilor. Fiecare jucător primește 4 cărți. Primul ia de jos o carte, iar una o dă mai departe jucătorului din stânga. Ultimul pune o carte jos. Cărțile se tot rotesc la jucători până când unul dintre ei reușește să facă pereche. In acel moment el ridică o lingură. Cei care îl observă se grăbesc să ridice și ei o lingură. Cel care a rămas fără, fie iese din joc, fie primeste o "pedeapsă".



FIȘE DE LUCRU

Spor în toate și multă sănătate!



#stămacasă
                                                                                                                                           Lucia Deac