ZIUA 3

18.03.2020

Vitamine pentru minte!

Niciun dar nu va fi mai prețios pentru copii noștri decât TIMPUL petrecut împreună cu ei. Este lucrul cel mai de preț pentru copii, le conferă stabilitate emoțională si sentimentul de siguranța! Așa că nu lasați aceste zile să treacă fără să faceți ceva împreună. Momente în care să fiți cu totul conectați la micuții voștri, pentru a-i face să se simtă importanți, crescându-le astfel stima de sine.


În acest articol doresc să vă propun o mică listă cu obiecte pe care vă sfătuiesc să le achiziționați dacă stați în casă și intenționați să faceți crafturi cu copilasii: Pistol de lipit cu silicon micuț, hartie cartonata colorată, hârtie colorată simplă, năsturei, pom - pom mici și mari, ochișori, colorant alimentar, bicarbonat, perforatoare cu floricele, frunze, inimioare, bete de lemn colorate, cleme de lemn. Toate acestea se pot comanda online.

MUZICĂ ȘI MIȘCARE

Începem mișcarea cu două cântecele antrenate:



ACTIVITATE SENZORIALA

Astăzi vom învăța câte ceva despre sunet, stimulând simțul auditiv.

În primul rând vom începe cu un scurt experiment care se numește " sarea dansatoare".

Se foloseste un bol de sticlă peste care se pune o folie alimetară și se presară sare. Apoi aceasta se așează lângă o boxă și se pun melodii. Sunetul va produce vibrația foliei alimentare, iar sarea va dansa pe melodie.

Copiii vor aprecia să vadă că toată natura se bucură de muzic, chiar si sarea. De aici, pentru copilașii mai mari pueți să discutați despre ureche și membrana timpanică, se pot pune copilașii să emită sunete lângă bol și vor vedea cum sarea va sări și la vocea lor. De asemnea se pot pune și bucătele mici de șervețel colorat.

Cine are boxa mică o poate amplasa și in bol ca și in video:


Un alt joc pentru această activitate este ”POTRIVEȘTE PERECHILE!”


Se folosesc acele ”ouă” (recipientele galbene) de plastic de la ouăle Kinder. Puneți în câte 2 cutiuțe același material (ex: în 2 orez, în 2 bomboane M&M, în 2 fasole, în 2 făină de mălai (sper că aveți pe stoc ;), în 2 pietricele și ce mai aveți prin casă, în funcție de câte recipiente dispuneți), le amestecați și apoi copiii vor trebui să le asculte sunetul și în funcție de acesta să potrivească perechile! Cei mai bucuroși vor fi când le vor descoperi pe cele cu bomboane!


ACTIVITATEA DE ENGLEZĂ

Astăzi putem învăța despre părțile feței: cap, față, ochi, urechi, nas, gură. Chiar dacă nu sunteți siguri pe engleza dvs, veți viziona cântecelul de mai jos împreună cu copilașii și astfel îi veți putea ajuta, deoarece acolo pronunția este corectă și imaginile concludente.

Fișe de lucru:

Fișa colorată, dacă o puteți imprima color, iar pe spatele fiecărei părți (ochi, ureche nas etc) să puneți acea bandă cu scai de care vă ziceam și în ziua 1, astfel vom folosi această fișă și la feelings, iar copiii se vor bucura din plin de ea.

Pe cele albe desenează ei ce le ziceți sau ce vor, doar să vă zică în engleză cum se numesc.

Pentru copilașii mai mari puteți să folosiți dictarea, sub formă de joc, de ex:

Let`s draw a monster`s face:Draw 2 heads, one with: 3 eyes, 4 ears, 2 mouth, one big nouse and the other one with 3 nouses, 1 smal mouth, 1 big eye and 6 ears.

Va fi foarte distractiv când veți vedea ce iese. Se poate dicta orice combinație doriți.

POVESTEA DE AMIAZĂ

Povesea de astăzi este una despre toleranță și dragoste de copil. Noi încercăm să îi învățăm să fie buni unii cu alții, dar ei ne învață ce înseamna bunătatea cu adevărat.

Am folosit aceeași sursă ca și în zilele precedente (https://clasamea.eu/texte-despre-toleranta/).

ACTIVITĂȚI PRACTICE

Ieșiți afara, sau pe balcon, închideți ochii și încercați să memorați tot ce auziți. Apoi fiecare spune câte și ce sunete a auzit.

JOCURI DE FAMILIE

Deschide urechea bine!!!

Se joacă astfel: o persoană stă la perete cu ochii inchiși și fața spre perete. Ceilalți sunt așezati în spatele ei la o distanță destul de mare. Dar înainte de asta se cântă un cântecel:

”Deschide urechea bine

Să vedem ghicești or ba,

Cine te-a strigat pe nume,

Hai ghicește nu mai sta!”

Un copil, sau părinte îl strigă pe nume pe copilasul de la perete, cu vocea schimbată.

Dacă copilul ghicește se cântă: ”Ai ghicit, ai ghicit, treci la loc fii mulțumit!”

În caz contrar se va cânta: ”N-ai ghicit, n-ai ghicit, stai pe loc fii fericit!” (nu îmi place ideea că ești pedepsit). În video de mai jos se vede și exemplu de joc.


TELEFONUL FĂRĂ FIR -dacă familia e puțin mai numeroasă e un joc tare distractiv.


MIMĂ sau Mimă cu animale. Este un joc simplu dar care îi ajută pe copii să folosească mijloace de comunicare non-verbală, de asemnea comunicarea "în masă", adică va vi nevoit să comunice asemeni unui lider. El stă în față și ceilalți ascultă.

FIȘE DE ACTIVITĂȚI


MIMĂ sau Mimă cu animale. Este un joc simplu dar care îi ajută pe copii să folosească mijloace de comunicare non-verbală, de asemnea comunicarea "în masă", adică va fi nevoit să comunice asemeni unui lider. El stă în față și ceilalți ascultă.


Spor în toate și sănătate!

#stămacasă                                                                                                                    Lucia Deac