Ziua 1

16.03.2020

Primăvara în care am plantat "flori" în inima copiilor mei!

Așa numesc eu această perioadă de pauză, oarecum forțată!

Pentru că îmi place atât de mult să organizez totul, chiar și timpul liber, am decis să îmi notez lucrurile pe care le voi face în această perioadă cu copiii mei pentru a eficientiza la maxim timpul petrecut împreună.

Aș vrea, când mă uit înapoi să îmi amintesc cu drag de aceste zile și nu cu amarăciune, așa că încep cu bucurie această săptămână!

Îmi împart activitățile - potrivite pentru copilași între 4-7 ani- astfel: activități senzoriale, activități muzicale, fișe de lucru, idei de jocuri, povestiri cu morală și poate ceva experimente.

De asemnea m-am gândit că, poate,  acest articol ar fi de folos și altor părinți așa că voi detalia modalitatea de lucru și voi menționa sursele de unde mă inspir.

În speranța că vom petrece un timp de calitate pornim la drum:

MUZICĂ și MIȘCARE

Vă propun să începeți cu un cântecel distractiv de mișcare! Acesta va deschide apetitul pentru joacă și colaborare și poate intra chiar și la activitatea muzicală. Va pune sângele în mișcare și va aduce zâmbetul pe buzele tuturor.

Pentru copiii mai micuți vă propun "Dansează HOPA- HOPA"


Iar pentru cei mai mari, vom pune un cântec în engleza puțin mai provocator "Freeze DANCE"


ACTIVITATE SENZORIALĂ

Astăzi, pentru că este o zi asa de frumoasă, pentru care mulțumim lui Dumnezeu, vom discuta despre cum înfloresc florile. Vom pune accentul pe receptorul vizual și vom vedea cum se deschid florile.

Ce important este să aibă apă si cum aceasta, le ajută să înflorească!

Pentru acest moment vom decupa o floricică, o vom colora, apoi îi îndoim petalele, ca și cum ar fi un boboc. Pentru că fiecare floare are nevoie de apă ca să înflorească, o vom pune într-un vas de apă. În curând vom observa cum își deschide petalele. De preferat să faceți mai multe floricele și să le colorați multicolor (vezi video).


Activitate practică: Daca aveți curte, sau ieșiți afara, căutați flori care acum își scot capul din pământ, sau mici muguri de copăcei. In casă, dacă aveți flori, cu siguranță veți găsi un boboc pe care ei să îl urmărească de-a lungul zilelor și să îi observe stadiile de inflorire!

ACTIVITATE  ENGLEZĂ

Astăzi puteți învăța/recapitula "THE COLOURS".

Dacă folosiți banda adezivă cu "arici" ( o găsiți și la IPB, sau vă faceți o listă cu mai multe produse si le comandați online pentru că #stamincasa), veți putea să reutilizați fișele și cu alte ocazii.


În timp ce învățăm acest cântecel eu îi pun pe copii să îmi aducă câte o jucărie din culoarea menționată!

POVESTEA DE AMIAZĂ

Astăzi mi-am propus să le citesc fetelor o povestioară scurtă cu tâlc, despre sinceritate, cinste, adevăr. Această poveste ar putea fi întărită si de istorioara lui Iosif, care a ales sinceritatea și adevărul.

Sursa povestioarei cu tâlc: https://clasamea.eu/texte-despre-sinceritate/

JOCURI DE FAMILIE

Pe lângă jocurile de rol pe care copilașii le joacă singuri, jocuri cu jucării, copiii noștri ne roagă să ne jucăm și împreună. Ne prinde tare bine și nouă să ne detașăm puțin de tot ce ne înconjoară și să intrăm în lumea jocurilor cu ei.

Așa că pentru astăzi am ales jocul de cărți PĂCĂLICI.

Avantaje -învață să se concentreze pentru mai mult timp, să câștige și să piardă. Ei studiază reacția părinților când pierd, deși pentru ei se prea poate să fie o tragedie. Nu e de recomandat să îi lăsați să câștige tot timpul. Vor învăța să facă grupe de câte 2 elemente. E un joc foarte util și ieftin.

Un alt joc este Jenga. Dezvoltă răbdarea (până îți vine rândul, plus că poate dura destul de mult) atenția (să găsești cel mai bun cub de scos) și motricitatea fină (extrem de importantă în dezvoltarea copiilor).

FIȘE DE LUCRU

Aici fișele depind de vârsta copilașilor.

Ca sursă pentru copii 6 ani eu am ales astazi site-ul: https://fiseprescolari.blogspot.com/2014/11/fise-de-lucru-mem-matematica-clasa.html

Pentru fetița mai mică am ales o fișă cu numere (1-3) și culori, dacă tot le-am recapitulat la engleză.

Pentru copiii mari care știu să scrie propun o fișă a MÂINILOR CARE AJUTĂ. E așa de important ca în aceste zile să învățăm ce înseamnă să fii de ajutor. Așa că, fără a le impune noi ce să fac, ar putea să descopere și să-și asume singuri anumite responsabilități. (Aici eu nu voi printa fișa, ci le voi desena chiar manuțele lor, cu speranța că tot ce vor adauga dedesubt va fi mai asumat :))

Cu siguranță labirinturile, găsirea diferențelor și găsirea obiectelor din mulțime sunt potrivite pentru orice vârstă.

SPOR!


Lucia Deac